Steigerhout klussen: ‘Welk schuurpapier moet ik gebruiken’?

Ben jij een doe-het-zelver en ga je binnenkort aan de slag met het maken van steigerhout meubels? Dan kom je ongetwijfeld je steigerhout aan het schuren. Een veelvoorkomende vraag is dan ook: ‘welk schuurpapier moet ik gebruiken?’. Schuren is een essentieel onderdeel van het bewerken van je steigerhout voordat je alles in elkaar kunt gaan zetten. Daarom vertel ik in dit artikel meer over schuurpapier en welk schuurpapier je het beste kunt gebruiken bij steigerhout klussen.

Waarom schuurpapier gebruiken?

Met schuurpapier kan je op een makkelijke manier de ondergrond van (steiger)hout opschuren. Maar waarom eerst je hout schuren in plaats van gelijk te bewerken? Dat is heel simpel. Het schuren van hout zorgt er niet alleen voor dat het hout kwalitatief beter wordt. Het komt ook ten goede van de levensduur van het hout. Tot slot zorg je ervoor dat de verf die je later aanbreng zich beter aan het hout hecht wanneer je dit geschuurd hebt. Schuren zorgt namelijk ervoor dat er een gladde onderlaag op het hout ontstaat.

Tip: zorg ervoor dat je hout voorafgaand het schuren goed schoonmaakt met een spons en water met daarin eventueel een beetje schoonmaakmiddel. Hierdoor wordt het geschuurde hout nog mooier.

Schuren met een elektrische schuurmachine

Het schuren van steigerhout kan op twee manieren:

 1. Schuren met de hand;
 2. Schuren met een elektrische schuurmachine.

Voor sneller en optimaal resultaat raden wij aan een schuurmachine te gebruiken. Echter ben je er met alleen een schuurmachine nog niet. Om het steigerhout te kunnen schuren heb je natuurlijk ook schuurpapier nodig (voor onder de schuurmachine). Gezien het grote aanbod schuurmachines zijn er ook vele soorten schuurpapier te verkrijgen. Zit jij met de vraag ‘welk schuurpapier moet ik gebruiken’? Wij kunnen ons er iets bij voorstellen dat je je dit afvraagt. Om je een handje te helpen vertellen wij jou wat het beste schuurpapier op dit moment is.

Tip: vaak kan je een elektrische schuurmachine in een set kopen waarbij direct het juiste bijpassende formaat schuurpapier meegeleverd wordt.  

Aantal korrels schuurpapier

Aan te raden is om niet zomaar lukraak schuurpapier te kopen. Bepaal voordat je aan de slag gaat met het bewerken van je hout welk soort schuurpapier je nodig hebt en welke dus aansluit op jouw situatie. Maar hoe bepaal je welk soort schuurpapier je nodig hebt?

Wanneer gebruik ik welke korrelgrootte?

Voor een elektrische schuurmachine moet je bijvoorbeeld rekening houden met de vorm van het schuurpapier dat past op het type schuurmachine dat je hebt op gaat kopen. Daarnaast is het ook van essentieel belang om te letten op de korrelgrootte van het schuurpapier. De korrelgrootte vertelt hoe groot de korrels op het schuurpapier staan. Dit zijn de korrelgroottes die we onderscheiden:

 • Voor het verwijderen van een oude verflaag of roest is korrelgrootte 40 tot 80 geschikt.
 • Voor het opschuren van nieuw hout is korrelgrootte 80 tot 120 geschikt.
 • Voor het opschuren van een bestaande verflaag (in matige staat) is korrelgrootte 120 tot 150 geschikt.
 • Voor het opschuren van een bestaande verflaag (in goede staat) is korrelgrootte 180 tot 220 geschikt.
 • Voor het opschuren van een nieuwe verflaag raden we korrelgrootte van 23-240 aan.

Het komt erop neer dat de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter aangeeft hoe fijn schuurpapier is. Hoe meer korrels per vierkante centimeter op je schuurpapier, hoe fijner het schuurpapier is.

Let op: Vaak worden schuurpapier sets voor schuurmachines met verschillende korrelgroottes verkocht.

Wat is het verschil tussen grove korrels en fijne korrels?

Hierboven hebben we beknopt uitgelegd welke verschillende typen schuurpapier er zijn. Het komt erop neer dat de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter aangeeft hoe fijn of grof schuurpapier is. Hoe meer korrels per vierkante centimeter op je schuurpapier, hoe fijner het schuurpapier is. Dit maakt dat je voor het verwijderen van een oude verflaag het beste uit de voeten komt met grof schuurpapier. Oftewel schuurpapier met korrelgrootte P80 – P60 (of zelfs P40).

Schuurpapier voor elektrische schuurmachines

Is voor jouw het antwoord op de vraag ‘welk schuurpapier moet ik gebruiken? dat je schuurpapier voor een elektrische schuurmachine nodig hebt? Dan heb je 2 vragen te beantwoorden.

 1. Welke vorm schuurpapier past er op het type schuurmachine dat je gaat gebruiken?
 2. Welke korrelgrootte moet mijn schuurpapier hebben?

Als je voor jezelf beide vragen beantwoord hebt kan je gericht gaan zoeken naar het schuurpapier dat je nodig hebt. Hieronder vind je al enkele suggesties van kwalitatief goed schuurpapier voor een elektrische schuurmachine.

Wanneer gebruik ik handschuurpapier?

Het kan zijn dat je maar een klein klusje hebt dat geklaard moet worden. Voor de kleine schuurwerken en de moeilijke hoekjes kan je heel goed te werk gaan met handschuurpapier. Let hierbij wel op het soort werk dat verricht moet worden. Bepaal wederom bij het aanschaffen van het handschuurpapier welke korrelgrootte deze moet hebben. Hieronder geven we je alvast enkele handschuurpapier suggesties:

8 tips voordat je gaat schuren

In de bovenstaande alinea’s van dit artikel hebben we je al wat nuttige informatie en tips gegeven over welk schuurpapier je moet gebruiken. Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het schuren van je steigerhout willen we je nog een klein steuntje in de rug geven met enkele nuttige tips op een rijtje:

 1. Gebruik schuurpapier met de juiste korrelgrootte.
 2. Schuur met de houtnerf (niet kris kras door elkaar schuren maar enkel in de richting van de nerf).
 3. Werk altijd van grof naar fijn om eventuele beschadiging te voorkomen.
 4. Maak je steigerhout minimaal vochtig met een natte spons.
 5. Controleer je hout tussen het schuren door en schuur hoeken en deuken altijd met fijn schuurpapier.
 6. Gebruik de juiste schuurmachine.
 7. Draag een ademhalingsmasker tegen schuurstof dat in je longen terecht kan komen of op het hout dat je aan het schuren bent.
 8. Smeer je hout na het schuren in met olie, was of glazuur ter bescherming.

Conclusie: welk schuurpapier gebruik ik bij steigerhout klussen?

Het antwoord op de vraag ‘welk schuurpapier moet ik gebruiken?’ is eigenlijk heel simpel. Voor de kleine klusjes en de kleine ‘moeilijke’ hoekjes kan je het beste handschuurpapier gebruiken. Voor de langdurige grotere schuurwerken is het aan te raden om zeker een schuurmachine te gebruiken. Met een elektrische schuurmachine kan je nét wat verfijnder te werk gaan en bespaar je veel tijd.

Aan de slag met professionele bouwtekeningen?

Nu je een antwoord hebt gekregen op de vraag ‘welk schuurpapier moet ik gebruiken?’ wil ik je graag nog een tip meegeven. Als jij een echte doe-het-zelver bent en graag je eigen steigerhouten meubels maakt, dan heb je vast baat bij professionele bouwtekeningen. Net zoals ik heb je vast en zeker ervaren hoe moeilijk het is om complete en goede bouwtekeningen op het internet te vinden. In de zoektocht naar complete en kwalitatief goede bouwtekeningen ben ik terecht gekomen op de website van Fred Schouten.

Fred is een ervaren steigerhoutklusser die door de jaren heen vele professionele bouwtekeningen bij elkaar verzameld heeft. Al deze bouwtekeningen heeft hij samengesmolten tot een waardevol pakket, bestaande uit maar liefst 10.000+ professionele steigerhout bouwtekeningen. Dus wil jij net zoals ik in een klap méér dan 10.000 waardevolle bouwtekeningen rijker willen zijn? Neem dan een kijkje naar Fred’s Bouwtekeningen Pakket.

Klik hier om het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten te bekijken →

Steigerhout bouwtekeningen downloaden?

Steigerhout bouwtekeningen downloaden?

Sart vandaag gegarandeerd nog met de bouwtekening die jij zoekt!

✔ Professionele bouwtekeningen
✔ Inclusief duidelijke instructies
✔ Inclusief materialen lijst
✔ 100% compleet en betrouwbaar
✔ .PDF bestandsformaat
Meer info
fredsbouwtekeningen.nl
Lees ook...
Steigerhout schutting zelf maken? Download .pdf bouwtekening!
steigerhout schutting

Zelf een steigerhout schutting maken? Start hier! Wil jij je tuin compleet maken met een steigerhout schutting? Gaaf initiatief. Ik Lees meer

Bouwtekening hoekbank downloaden? Klik voor .pdf!
Steigerhout Bouwtekening Hoekbank Downloaden

Zelf een hoekbank maken? Hier vind je een professionele bouwtekening hoekbank! Dus jij bent op het idee gekomen om je Lees meer

Bouwtekening loungeset downloaden? Klik voor .pdf!

Zelf een loungeset maken? Hier vind je een professionele bouwtekening loungeset Tof om te zien dat jij zelf een steigerhout Lees meer

Konijnenhok bouwtekening downloaden? Klik voor .pdf!
konijnenhok bouwtekening

Zelf een konijnenhok maken? Hier vind je een professionele bouwtekening konijnenhok! Wat gaaf om te zien dat je ook aan Lees meer

BLACK+DECKER Mouse BEW230-QS detailschuurmachine - 55W - incl. 6 schuurvellen. Schuur eenvoudig materialen in zeer krappe ruimtes
Bosch Professional GSS160 - Multischuurmachine - 180 W
PSM 160 A multischuurmachine
200W - 112 x 190mm
Bosch PSM 100 A Multischuurmachine + 30 schuurvellen - 100 W
Bosch EasySander 12 Accu multischuurmachine - 3 schuurbladen - Met 2 x 12 V accu en oplader
Bosch PSM 200 AES Multischuurmachine - 5 schuurbladen - 200 W
BLACK+DECKER KA280K-QS Multischuurmachine 220W (19 accessoires + opbergkoffer). Gemakkelijk verf en vernis verwijderen van oppervlakken.
Voor excentrische schuurmachines met klittenbandbevestiging - korrel 120 - set 125mm – 50 stuks
Voor schuurmachines - korrel 40 - 100x150MM – 50 stuks - voorstuk draaibaar
Voor schuurmachines – incl. klittenbandbevestiging - korrel: K60, K120, K180, K240 en K400 - 225MM – 25 stuks
Schuurbladset multischuurmachine - 25-delig - korrel 40; 80; 120; 180
25-delige schuurbladenset voor vlakschuurmachines geperforeerd 93 x 185 mm - korrel 40; 60; 80; 120
Bosch schuurpapier voor schuurmachine GSS 140 A - korrel 120 - klithechting - 10 stuks
Handschuurpapier houders/klemmen inclusief 15 vellen (P100).
SAM schuurpapier op rol - p100
Sam Schuurpapier Op Rol - Korrel P80 - P120 - P150 - P180
Download 10.000 bouwtekeningen